Hamme | 14 mei 2022

De Natuur is jarig Klimaatwandeling De Bunt Hamme

De Natuur is jarig  Klimaatwandeling De Bunt Hamme

Elk jaar vieren we de Europese Natura2000-dag op 21 mei. Dit jaar doen we dat al voor de 30ste keer! In 1992 werden op deze dag namelijk zowel de EU-habitatrichtlijn als het LIFE-programma goedgekeurd. Zij vormen mee de basis van het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden van de EU. Wist je dat Natura 2000 tegenwoordig bestaat uit meer dan 27.800 gebieden verspreid over land en zeeën van de EU die met succes bijdragen aan het behoud van ons unieke Europese natuurlijke erfgoed? Fantastisch, toch?

De ganse maand mei zetten we de Europese topnatuur in de kijker. Bezoek een nabijgelegen Natura 2000-gebied en ontdek de soorten en habitats die hier worden beschermd. In de Scheldevallei zijn de overstromingsgebieden die door het Sigmaplan worden aangelegd met de steun van LIFE Sparc, hier prachtige voorbeelden van. We geven de rivier er meer ruimte en herstellen kostbare getijdennatuur. Er valt ook heel wat te beleven.

Op zaterdag 14 mei kan je mee op stap met een gediplomeerd klimaatgids in het overstromingsgebied De Bunt in Hamme. Hier wordt namelijk een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij aangelegd dat een paar keer per jaar – enkel wanneer het nodig is – onder water komt te staan om water op te vangen bij stormtij. De rest van het jaar wordt het een paradijs voor wandelaars, joggers en fietsers met zowel dijkpaden als een bos, een speelbos en typische riviernatuur met slikken en schorren die watervogels aantrekken.

Deze wandeling wordt georganiseerd in samenwerking met Natuurpunt Hamme. Ontdek de hele reeks wandelingen in het kader van LIFE Sparc op www.life-sparc.eu/kalender.

PRAKTISCH
Wanneer? Zaterdag 14 mei van 13u30 tot 16u
Waar? De wandeling start aan het infopunt Durmevallei, Driegoten 87, 9220 Hamme
Meewandelen? Deelnemen is gratis, vooraf inschrijven is nodig.

Vragen? Contacteer ons via communicatie@rlsd.be.

Gerelateerd