Dendermonde | 22 mei 2022

De Natuur is jarig Klimaatwandeling Vlassenbroek Dendermonde

De Natuur is jarig  Klimaatwandeling Vlassenbroek Dendermonde

Elk jaar vieren we de Europese Natura2000-dag op 21 mei. Dit jaar doen we dat al voor de 30ste keer! In 1992 werden op deze dag namelijk zowel de EU-habitatrichtlijn als het LIFE-programma goedgekeurd. Zij vormen mee de basis van het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden van de EU. Wist je dat Natura 2000 tegenwoordig bestaat uit meer dan 27.800 gebieden verspreid over land en zeeën van de EU die met succes bijdragen aan het behoud van ons unieke Europese natuurlijke erfgoed? Fantastisch, toch?

De ganse maand mei zetten we de Europese topnatuur in de kijker. Bezoek een nabijgelegen Natura 2000-gebied en ontdek de soorten en habitats die hier worden beschermd. In de Scheldevallei zijn de overstromingsgebieden die door het Sigmaplan worden aangelegd met de steun van LIFE Sparc, hier prachtige voorbeelden van. We geven de rivier er meer ruimte en herstellen kostbare getijdennatuur. Er valt ook heel wat te beleven.

Op zondag 22 mei kan je mee op stap met een gediplomeerd klimaatgids in Vlassenbroek. Hier wordt momenteel gewerkt aan de uitwateringsconstructie van het zuidelijk deel van het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG). De gids vertelt je over hoe Vlassenbroek overtollig water zal opvangen bij noodweer en hoe de instroom van het dagelijkse getij getijdennatuur creëert.

Ontdek de hele reeks wandelingen in het kader van LIFE Sparc op www.life-sparc.eu/kalender.

PRAKTISCH
Wanneer? Zondag 22 mei: 10u tot 12u
Waar? De wandeling start aan de kerk van Vlassenbroek (Vlassenbroek 93, 9200 Dendermonde)
Meewandelen? Deelnemen is gratis, vooraf inschrijven via dit formulier

Vragen? Contacteer ons via communicatie@rlsd.be.

Gerelateerd