Algemeen | 30 juni 2020

Een gezonde Schelde? Daar profiteren we allemaal van!

Een gezonde Schelde? Daar profiteren we allemaal van!

Garnaalkroketten of tongfilet met frietjes: het zijn echte klassiekers die je terugvindt op de kaart van menig restaurant. Al eens gedacht aan de lange weg die de vis of garnaal heeft afgelegd om uiteindelijk op je bord te belanden? En aan de rol die de Schelde daarin speelt?

Een tong begint zijn leven als piepklein larfje dat zich laat meevoeren met de stroom. Mondjesmaat begint het zich te voeden met fytoplankton, zoals kleine wiertjes, en later met kreeftjes of ander dierlijk plankton. De larf groeit op tot een volwassen platvis die steeds grotere diertjes eet, zoals
weekdieren.

Tijdens zijn verschillende groeifases heeft de tong behoefte aan een gevarieerd menu. In de loop van zijn leven kan een tong zo’n zeventig verschillende voedselbronnen tot zich nemen. Alle micro-organismen
en diertjes die de tong eet, hebben op hun beurt natuurlijk ook voedsel nodig, en daar komen weer andere soorten aan te pas. Een gelijkaardig verhaal vinden we bij de garnalen op de menukaart.

Zo is elke schakel in de voedselketen onmisbaar. Valt er één schakel weg, hoe klein ook, dan verandert het ecosysteem en kan de tong of de garnaal misschien niet opgroeien tot een gezond volwassen dier.

Het Sigmaplan – een project van de Vlaamse overheid – en het Europese project LIFE Sparc doen er alles aan om het ecosysteem van de Schelde gezonder te maken. We investeren in een klimaatbestendige Scheldevallei door de rivier meer ruimte te geven om te stromen en kostbare getijdennatuur met slikken en schorren te herstellen.

Riviernatuur is niet alleen mooi, maar ook een gedroomd leefgebied voor tal van dieren en planten. En ook voor ons is een gezond ecosysteem in en rond de Schelde van belang. Het levert ons niet alleen voedsel op, maar bijvoorbeeld ook zuivere lucht, proper water en een prachtig decor om door te wandelen en fietsen. En daar zetten wij ons elke dag opnieuw voor in.

Blijf je graag op de hoogte over LIFE Sparc?
Schrijf je dan in voor onze halfjaarlijkse nieuwsflash.

Gerelateerd