De gevolgen van de klimaatverandering zijn reeds voelbaar. Dat blijkt eens te meer uit de recente marktstudie die Natuur en Bos uitvoerde om de impact van LIFE Sparc op de regio (Bornem, Hamme, Dendermonde, Temse en Waasmunster) te evalueren.
In het marktonderzoek werd voor een eerste keer gepeild naar het bewustzijn en de kennis van buurtbewoners, ondernemers, recreanten en lokale politici over thema’s als klimaatverandering en de maatregelen die we nemen om Vlaanderen te beschermen tegen de gevolgen van de stijgende zeespiegel.
De meeste bevraagden gaven aan dat ze zichtbaar de gevolgen van de klimaatverandering opmerken en zich bewust zijn van de hogere temperaturen, extremere droogtes en hevigere regenbuien. Meer dan driekwart onder hen weet ook dat, om ons aan te passen aan de klimaatverandering, de overheid overstromingsgebieden aanlegt en dijken bouwt.
Toch linkt niet iedereen dit aan het Sigmaplan, dat Vlaanderen in bescherming neemt tegen overstromingen. Terwijl negen op de tien recreanten vertrouwd zijn met het Sigmaplan, geeft slechts een op de twee omwonenden aan het plan te kennen. Bij de ondernemers is slechts een op de drie op de hoogte. Het rapport levert dus nuttige informatie, zodat we weten waar er nog extra inspanningen nodig zijn om de doelen van het Sigmaplan kenbaar te maken.
In 2022, wanneer het LIFE Sparc-project ten einde loopt, peilen we een tweede maal naar de meningen over het thema klimaat.
Download het rapport met alle vragen en antwoorden uit deze marktstudie: