Algemeen | 21 april 2022

STROOM, een nieuw festival in de Scheldevallei met een hart voor duurzame natuur.

STROOM, een nieuw festival in de Scheldevallei met een hart voor duurzame natuur.

De Scheldevallei vormt deze zomer de bron voor STROOM, een nieuw festival rond natuur en duurzaamheid. Van 23 juni tot en met 3 juli 2022 voert STROOM je op een ontdekkingstocht vol muziek en kunst langs de mooiste natuur in de Scheldevallei met grote outdoor concerten, intieme muzikale belevenissen, duurzame discours en een kunstroute. Daarna stroomt het festival verder tot eind augustus in de vorm van gegidste wandelingen, fietstochten, animatie en tal van activiteiten.

Opvolger voor Hoogtij

Nadat we drie jaar al het moois van de Scheldevallei in de kijker hebben gezet onder de noemer Hoogtij! Feest in de Scheldevallei, werken we vanaf dit jaar samen met Gent Festival van Vlaanderen. Met het nieuwe STROOM, Festival in de Scheldevallei hebben we nu een knaller van een opvolger voor Hoogtij!

Natuur, klimaat en duurzaamheid

Het hele festival staat in het teken van thema’s die LIFE Sparc en de projectpartners nauw aan het hart liggen. Met een veelzijdig programma meert STROOM elke dag aan in een andere stad of gemeente tussen Antwerpen en Gent en brengt je langs de Kastelen van de Schelde, oevers met wijds uitzicht en verborgen parels, waar gerenommeerde artiesten een ode brengen aan de rivier.

Componist Jef Neve en schrijver David Van Reybrouck schreven speciaal voor het festival een Rain Requiem, muziek en meertalige poëzie opgedragen aan de slachtoffers van de overstromingen vorig jaar. Op een van de mooiste plekken langs de Schelde, in de bocht bij Sint-Amands, wordt dit nieuwe requiem boven de doopvont gehouden. Daarnaast zal STROOM een hele dag neerstrijken in Dendermonde met vier uitgekiende programma’s op bijzondere locaties in de stad. En ook de tuin van het prachtige Kasteel D’Ursel vormt het decor voor enkele unieke uitvoeringen. Aan het Kasteel van Laarne vindt een familiedag plaats met een muzikale vertoning voor gezinnen en een grote korte keten picknick. Verder worden de festivaldagen gevuld met interessante gespreksavonden over onder andere het Sigmaplan, een kunstroute, poëzie en nog veel meer.

#herecomestheflood

Na de 11-daagse stroomt het festival nog de hele zomer verder. #herecomestheflood, het fotoproject van de Nederlandse kunstenaar Rem van den Bosch, staat hierbij centraal. In zijn werk brengt van den Bosch op schilderachtige wijze onze kwetsbaarheid voor overstromingen in beeld. Figuren in een signaalrode kleur tonen als stille boodschappers aan tot waar het water zou komen bij extreme waterstanden zoals een gevaarlijke storm, zonder dijken en de beschermende maatregelen van het Sigmaplan. Met zijn fotoproject wil de kunstenaar een brede discussie initiëren over de gevolgen van het stijgende water en wat we ertegen kunnen doen. Van den Bosch is met zijn foto’s niet uit op sensatie maar op waterbewustzijn en een open gesprek over de toekomst.

#herecomstheflood brengt 23 herkenbare locaties in beeld waar we vandaag zorgeloos wonen, werken en leven aan het water zonder stil te staan bij de waterkerende werking van dijk, de bescherming van de schorren erlangs en de waterbuffering in overstromingsgebieden. Alle foto’s zijn gratis te bezichtigen van 23 juni tot en met 31 augustus en worden met elkaar verbonden via wandel- en fietsparcours. Ze vormen bovendien de uitvalsbasis voor allerlei zomeractiviteiten.

Prachtige Scheldevallei

STROOM is een stevige hefboom om de hele regio verder op de kaart te zetten en laat bezoekers de prachtige ketting van blauwe en groene parels tussen Gent en Antwerpen ontdekken. Naast het rijkelijk gevulde programma maken de topnatuur, lieflijke dorpjes en statige Kastelen van de Schelde het meer dan de moeite om er een heuse meerdaagse met overnachting van te maken.

De ticketverkoop voor STROOM start op donderdag 21 april om 14u.

Meer info via www.festivalstroom.be

Tourism ambassadors

Thirsty? During STROOM you will find plenty yummy things on your way. Discover them by region below!

Hamme:

Dendermonde:

Bornem:

Gerelateerd