Algemeen | 24 februari 2022

Watervallen in Vlaanderen? Nee, echt?!

Watervallen in Vlaanderen? Nee, echt?!

Op drie plaatsen in de Scheldevallei kan je heuse watervallen bezichtigen. Als je goed op tijd bent. Daarom hebben we een handige tool voorzien om je bezoek te plannen voor maximaal spektakel.

Wanneer de norse vloed beukt aan het zwart basalt. Dan juicht mijn land. Mijn vlakke land. Want dan zijn er watervallen … in ons vlakke land?

Ja, toch wel. Want bij vloed treden de sluizen in werking langs de gecontroleerde overstromingsgebieden met gereduceerd getij van het Sigmaplan. Die imposante constructies laten elke dag rivierwater binnen- en buitenstromen in de Polders van Kruibeke, het Zennegat (Mechelen) en Bergenmeersen (Wichelen). Op die manier kan er zich zeldzame getijdennatuur ontwikkelen. En als bonus zie je als bezoeker de ontzagwekkende kracht van het water vanop de eerste rij.

Als je er op tijd bij bent, tenminste. Want die fameuze watervallen zijn er maximaal twee keer per dag. Hoe imposant ze zijn, is ook afhankelijk van het verschil tussen hoog- en laagwater. Maar geen nood, al die informatie vind je terug in deze eenvoudige tool: waar de sluizen liggen, wanneer ze opengaan en zelfs hoeveel spektakel je mag verwachten. (Drie golfjes is genieten!)

Gerelateerd