De Discours sessies gaan dieper in op uitdagingen die vandaag onze toekomst mee bepalen: waterbeheer in de klimaatcrisis, voedselvoorziening in oorlogstijd en de plasticproblematiek. Dankzij expertenpanels, geleide wandelingen en handen-uit-de-mouwen-actie ben je helemaal mee.
Wie vandaag het nieuws volgt, moet eigenlijk wel goed gek zijn. Oorlog, klimaatcrisis, plasticsoep… het is soms overweldigend. Maar het is toch niet omdat de nood hoog is, dat we de moed laten zakken zeker? Zo zijn we toch niet? Daarom is STROOM – Festival in de Scheldevallei meer dan kunst, cultuur en natuurbeleving. De Discours sessies snijden heikele, actuele thema’s aan met de hulp van experts in het vak en waar mogelijk een hands-on aanpak. Geen sensationele doemscenario’s of bangmakerij, maar een nuchtere kijk op de stand van zaken en de mogelijkheden om er iets aan te doen.
Het programma
De eerste Discours sessie ‘Sigmaplan en dan?’ op 25 juni begint met een klimaatwandeling doorheen de Polders van Kruibeke, begeleid door de Barbiergidsen. Onderweg ontmoet je enkele van de ingenieurs, professoren en projectleiders die het Sigmaplan vorm geven. Nadat je van dichtbij hebt kennisgemaakt met de praktijk, kan je aansluiten bij een geanimeerd debat, onder leiding van An De Bie, over de rol van het Sigmaplan in de klimaatcrisis.
Op 28 juni is het aan ‘De plastiekmaatschappij’. Daarin schijnen onderzoekers, ingenieurs en activisten hun licht op het probleem van de plastic vervuiling. Hoe erg is het daarmee gesteld en wat zijn de gevolgen voor ons? Wat we eraan kunnen doen, komt vooraf al aan bod. Een uur voor de start van het debat kan je zelf de handen uit de mouwen steken en deelnemen aan een grote zwerfvuilactie in de buurt van de Schelde.
De derde Discours sessie is ‘Graantekort, geen brood meer op ons bord?’ op 29 juni. Het uitgangspunt is de voedselcrisis en meer bepaald het graantekort ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Maar daar blijft het niet bij. De sessie neemt ook het concept van lokale, korte keten landbouw onder de loep. Is het een mogelijke oplossing in tijden van internationale onrust, of is er meer nodig?