Nieuw | 25 juni 2022

STROOM Discours: Sigmaplan en dan?

STROOM Discours: Sigmaplan en dan?

Het water van een rivier zoekt zijn eigen weg. Hiervan getuigen de vele meanders, meersen of wielen in het soms grillige rivierlandschap van de Scheldevallei. Met tal van ingrepen hebben we geprobeerd om de Schelde te bedwingen, door haar loop op verschillende plaatsen recht te trekken, stukken land in te polderen of kanalen te graven.

Intussen weten we dat het belangrijk is om de rivier ruimte te geven, zodat hij kan stromen… en overstromen. Het Sigmaplan legt gecontroleerde overstromingsgebieden aan om de druk van de ketel te halen en de natuurlijke waterberging te benutten. Bovendien barst ‘natte’ natuur van de biodiversiteit en levert het Sigmaplan ook op deze manier een grote bijdrage aan uitdagingen van vandaag.

Tijdens de wandeling door de polders van Kruibeke, kan je al dat schoon langs de Schelde beleven. We ontmoeten prof. dr. Patrick Meire aan de gigantische sluis die zijn naam draagt. Ook Joris Blanckaert, zowel componist als burgerlijk ingenieur, Lieven Nachtergale (Agentschap voor Natuur en Bos) en Hans De Preter (De Vlaamse Waterweg) kruisen ons pad. Tot slot komen we allemaal samen en gaan experten en publiek onder leiding van Ann De Bie in gesprek over verleden, heden en toekomst. En over de rol van het Sigmaplan in de huidige klimaatdiscussie, met name ook in het licht van de overstromingen van vorige zomer. Doen we het goed? Doen we genoeg?

Uitvoerders
Gesprekspartners tijdens dit discours zijn prof. dr. Patrick Meire (UAntwerpen), Hans De Preter (De Vlaamse Waterweg), Joris Blanckaert (ingenieur en componist) en Lieven Nachtergale (Agentschap voor Natuur en Bos). Ann De Bie, journalist en tevens vertrouwde host van het jaarlijkse Scheldesymposium, leidt het gesprek in goede banen.

De wandeling als introductie tot het thema en het debat wordt gegidst door de Barbiergidsen uit Kruibeke.

Wanneer – za 25 juni | 14u00 – 16u30
Waar – De Kruibeekse Poort, Broekdam-Noord 55, 9150 Kruibeke
Prijs – €5
Tickets & infohttps://bit.ly/Sigmaplan-en-dan

Gerelateerd