Hamme | 4 mei 2020

Start bouw sluizen De Bunt

Start bouw sluizen De Bunt

Nu de ringdijk rond toekomstig overstromingsgebied de Bunt aangelegd is, kunnen we starten met de volgende fase: de bouw van twee sluizen.

Waar Schelde en Durme samenvloeien ligt De Bunt. We richten De Bunt in als gecontroleerd overstromingsgebied en herstellen er een fraai stuk getijdennatuur met slikken en schorren. Het wordt een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Bouw sluizen

Momenteel zijn we gestart met de bouw van twee nieuwe sluizen: een uitwateringssluis in de Scheldedijk, en een in- en uitwateringssluis in de Durmedijk. De sluizen zullen na elk stormtij het opgevangen water laten terugvloeien zodra het rivierpeil opnieuw gezakt is. Bovendien laat de sluis in de Durmedijk twee keer per dag een kleine hoeveelheid rivierwater het gebied in en uit stromen, op het ritme van de getijden.

Omleiding via ringdijk

De sluizen zullen afgewerkt zijn tegen 2022. Tot dan zal het jaagpad langs de Durme en de Schelde afgesloten zijn. Fietsers en wandelaars kunnen de omleiding via de ringdijk rondom De Bunt volgen.

Fietsers en wandelaars volgen de omleiding via de ringdijk tijdens de werken.

Ringdijk klaar om water tegen te houden

De nieuwe ringdijk rond het gebied ligt er al. Als De Bunt over enkele jaren in werking treedt, zal deze constructie de watermassa indijken. De dijk sluit aan op de Scheldedijk in Driegoten en biedt een mooie aanvulling op het fiets- en wandelnetwerk in de regio.

Meer info over De Bunt

Blijf je graag op de hoogte over LIFE Sparc?
Schrijf je dan in voor onze halfjaarlijkse nieuwsflash.

Gerelateerd