Algemeen | 20 april 2021

Genieten langs Schelde en Durme

Genieten langs Schelde en Durme

Met het Sigmaplan en LIFE Sparc krijgt de riviernatuur aan de Schelde en de Durme terug meer ruimte. De nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden zullen de regio niet alleen beschermen tegen de gevolgen van de stijgende zeespiegel, op termijn zal je er ook een verbluffend uitzicht hebben op zeldzame getijdennatuur. Nu al kan je heerlijke uitstapjes doen in de omgeving!

Groot Schoor, Bornem

Dit deel van Bornem heeft doorheen de geschiedenis zijn deel aan wateroverlast meegemaakt. Groot Schoor zelf is ontstaan toen een dijkbreuk er een grote kuil of een ‘wiel’ uitsleep. In 1552 was er opnieuw een dijkbreuk en die was zo hardnekkig dat er een goddelijke interventie nodig was: naar verluidt stopte de overstroming pas nadat men het plaatselijke Mariabeeld met de nodige egards ter plaatse bracht. Nadat Onze-Lieve-Vrouw van de Krocht de zaken op orde had gesteld, bleef er een nieuw wiel achter: het Krochtwiel, later verbasterd tot Kragewiel.

Het Kragewiel is er nog altijd en is zeker een bezoekje waard. Net als het naburige Klein Kragewiel is het een heerlijke plaats om even tot rust te komen en te genieten van de libellen en watervogels die er leven. De omgeving leent zich ook perfect tot fiets- en wandeltochten op de dijken of door de velden en bossen. Een eindje stroomopwaarts van Groot Schoor kan je De Notelaer bezoeken. Dit charmante jachtpaviljoen uit de 18de eeuw was vroeger van de familie d’Ursel. Vandaag baat de vzw De Notelaer het paviljoen uit. De vzw heeft als doel het belang van de Schelde en het Scheldelandschap kenbaar te maken bij het grote publiek en levendig te houden aan de hand van tentoonstellingen of presentaties. Als de coronamaatregelen het opnieuw toelaten kan je op het tuinterras van De Notelaer lekkere streekproducten proeven.

De Bunt, Hamme

Ook rondom De Bunt bieden de dijken een prachtig uitzicht op de natuur. Je vindt er biotopen die je niet snel zal tegenkomen buiten de Scheldevallei, zoals een elzenbroekbos of de slikken en schorren langs de Durme. Daarnaast is er ook binnen de dijken geen gebrek aan waterpartijen, met dank aan de oude turfputten, die tegenwoordig vooral dienst doen als visvijver. Als je tussendoor nood hebt aan een relaxatiemoment, zoek dan speelbos Driegoten op. Daar kan je je languit op een ligbank uitstrekken, terwijl eventueel meegereisde kinderen op zoek gaan naar de bosgeesten.

Vlassenbroek

Het dorpje Vlassenbroek ligt in het midden van een indrukwekkende diversiteit aan natuur. De wandelpaden leiden je voorbij moerassen en zeldzame zoetwaterschorren, langs natte weilanden en bossen. Maar ook het dorpje zelf is een wandeling waard. Vlassenbroek staat bekend als een kunstenaarsdorp dat al menig beeldhouwer en schilder inspireerde. Het mag dus niet verbazen dat in Vlassenbroek een gezellig kunst- en muziekcafé te vinden is. Maar evengoed kan je er terecht in een authentieke herberg uit 1864 of een volks restaurant gespecialiseerd in Vlaamse kost.

Klein Broek en Groot Broek, Temse

Langs de Durme in Temse zijn twee grote ontpolderingen in de maak: Klein Broek en Groot Broek. Dat zal uiteindelijk leiden tot een imposant getijdenpanorama dat te bewonderen valt vanop de dijk. Een steenworp daar vandaan kan je nu al het beschermde dorpsgezicht van Sombeke komen ontdekken, compleet met een 17de-eeuws kasteel. Of volg een trage wegel tot aan het Beerkaaihuisje, een plek met een wel zeer curieuze geschiedenis. Net tussen de twee broeken in steek je de Durme over langs de iconische Mirabrug of geniet je van verwennerijen in de gerestaureerde gebouwen van het vroegere kolenhaventje.

Foto Bornem: ©ID Photoagency

Foto Hamme: ©EdM

Foto’s Vlassenbroek & Temse: ©ANB

Gerelateerd