Algemeen | 10 februari 2022

Hoe zout, koud en bruisend is de Schelde?

Hoe zout, koud en bruisend is de Schelde?

Er zit nu veel leven in de Schelde, maar de rivier heeft ook moeilijkere tijden gekend. Daarom houden onderzoekers constant de kwaliteit van het water in de gaten. Als je graag meekijkt, kan je dat hier doen.

Een gezonde rivier is een fascinerend en complex ecosysteem met allerlei soorten planten, vissen, zoogdieren, ongewervelden, wieren, algen… Er is altijd iets nieuw te ontdekken, bij te leren en te bewonderen. Maar het leven in het water kan heel kwetsbaar zijn. Vervuiling kan natuurlijk veel schade aanrichten.  Een makkelijke manier om naar de gezondheid van de rivier te kijken is  de temperatuur en de hoeveelheid zuurstof en zout in het water te meten.

Meten is weten

In de Schelde zijn er op verschillende plaatsen sensoren om de kwaliteit van het water continu op te volgen. Want ook al gaat het de laatste jaren steeds beter met de natuur in de rivier, toch blijven we maar beter waakzaam. Nog niet zo lang geleden kreeg de Schelde een stevige klap te verduren.

De sensoren in de Schelde seinen hun resultaten in realtime door naar wetenschappers, waterbeheerders én naar onze website. Op deze pagina kan jij op elk moment een kijkje nemen naar de actuele toestand van de rivier op negen locaties van net buiten Gent tot aan de Nederlandse grens. Je vindt er ook een schat aan informatie over wat al die waardes juist betekenen, welke soorten gevoelig zijn voor welke veranderingen… Neem het van ons aan: je zal versteld staan van wat er zich allemaal afspeelt onder het wateroppervlak.

Gerelateerd