Dendermonde | 19 november 2019

Gevarieerde natuur op komst in Vlassenbroek

Gevarieerde natuur op komst in Vlassenbroek

In Vlassenbroek is de ringdijk rond het noordelijke deel klaar en treffen we de voorbereidingen om de in- en uitwateringssluis te bouwen. Zo komen we weer een stapje dichter tot de realisatie van een gecontroleerd overstromingsgebied met waardevolle slikken en schorren. Lees er alles over in de laatste nieuwsbrief van het Sigmaplan.

Vlassenbroek, nabij Dendermonde, wordt in het noordelijk deel ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij. We laten de Schelde er opnieuw binnenstromen, op het ritme van eb en vloed. Zo ontstaat een waardevol natuurgebied van zoetwaterslikken en -schorren.

In- en uitwateringssluis

De noordelijke ringdijk is ondertussen afgewerkt en zal ervoor zorgen dat het water niet verder komt dan het overstromingsgebied wanneer de Schelde bij noodweer overstroomt. Je kan de ringdijk nu al komen verkennen, met de fiets of te voet, al is er wel nog even werk aan het uitzicht.

We bouwen eerst nog een gecombineerde in- en uitwateringssluis. Die zal elke dag rivierwater laten binnen- en buitenstromen, op het ritme van de getijden. Als de sluis in werking treedt, zal er geleidelijk aan prachtige getijdennatuur ontstaan.

Meer weten over de werken in Vlassenbroek?
Lees de nieuwsbrief van Sigmaplan of verken samen met ons de werf op zondag 1 december.

Blijf je graag op de hoogte over LIFE Sparc?
Schrijf je dan in voor onze halfjaarlijkse nieuwsflash.

Gerelateerd