Terrasjes en restaurants langs de jaagpaden, B&B’s waar je weer op adem komt na een fietstocht of wandeling… De toeristische sector in de Scheldevallei profiteert volop mee van de troeven van de Scheldenatuur.
Met het Sigmaplan en LIFE Sparc zorgen we voor natuurherstel- en ontwikkeling langs de Schelde en haar zijrivieren. De Schelde krijgt terug ruimte om te stromen en tegelijk krijgt ook de typische riviernatuur een boost. Van al dat moois kan iedereen met volle teugen genieten. Toeristen vinden dan ook gestaag de weg naar de Scheldestreek. Dat blijkt uit cijfers van Toerisme Oost-Vlaanderen. De laatste jaren tekent zich een duidelijke groei af: na het sterke jaar 2017 zien we ook in 2018 weer een verdere groei van maar liefst 8,6 procent.
Rivierpark Scheldevallei
Open ruimte, natuur, erfgoed … De Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen barst van de troeven. “Ondernemende mensen hebben het potentieel gezien”, zegt Tom Wezenbeek, algemeen projectcoördinator van Rivierpark Scheldevallei in De Standaard. “Het Rivierpark biedt een kader en het nodige enthousiasme om initiatieven te nemen. Het momentum is er om een versnelling hoger te schakelen.”
Dromen van grootser
Misschien kunnen we zelfs van de Scheldevallei een Nationaal Park maken? Als we alle natuurgebieden samentellen en verbinden met elkaar, is dat best mogelijk. Om de Scheldevallei nog beter te beleven, investeren we in gidsen, natuurouders en ambassadeurs. Voor Prof. dr. Patrick Meire (UAntwerpen) mag de hele Scheldevallei zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijken. “Die combinatie van cultuur en natuur, de meanders, de kleiputten, de meersen: het is allemaal het koesteren waard.”