Algemeen | 26 februari 2021

Spektakel op de Schelde!

Spektakel op de Schelde!

Wist je dat je op enkele plaatsen langs de Schelde en de Dijle getuige kan zijn van een bijzonder fenomeen? Heuse watervallen! Op onze website zie je nu eenvoudig waar en wanneer de watervallen het indrukwekkendst zijn.

Wie het eens met eigen ogen wil zien, kan op drie locaties terecht: in Bergenmeersen in Wichelen, in de Polders van Kruibeke en aan het Zennegat in Mechelen. Als bij hoogtij de rivier die overstromingsgebieden langs de inwateringssluizen binnenstroomt, barst het spektakel los. Hoe hoger het water op de rivier, hoe imposanter de watervallen.

In de Polders van Kruibeke zijn de watervallen het indrukwekkendst, maar ook in de andere twee gebieden ervaar je de brute kracht van het water.

Plan je bezoek

In de tabel op deze pagina zie je op welke dag en op welk uur je best op de uitkijk komt staan. Tot een jaar vooruit kan je de voorspelde getijden bekijken. We raden je aan om een kwartiertje op voorhand aan de sluis post te vatten, zo mis je zeker niets!

Klimaatbuffers

De watervallen vind je alleen in een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij. Zo’n gebied combineert bescherming tegen overstromingen met kansen voor getijdennatuur. Via een innovatieve sluis wordt het getij gedempt binnengelaten, op het ritme van eb en vloed. Na verloop van tijd ontstaat zo zeldzame getijdennatuur, een noodzakelijke bondgenoot in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Met LIFE Sparc geven we de rivier meer ruimte en herstellen we kostbare getijdennatuur in acht gebieden van het Sigmaplan. Zo maken we samen met de natuur werk van een klimaatbestendige Scheldevallei.

Blijf je graag op de hoogte over LIFE Sparc?
Schrijf je dan in voor onze halfjaarlijkse nieuwsflash.

Copyright foto: De Vlaamse Waterweg

Gerelateerd