Hamme | 10 september 2020

Timelapse-video: werken aan de sluizen in De Bunt

Timelapse-video: werken aan de sluizen in De Bunt

In toekomstig overstromingsgebied De Bunt bouwen we momenteel twee nieuwe sluizen: een uitwateringssluis in de Scheldedijk, en een in- en uitwateringssluis in de Durmedijk. De sluizen zullen na elk stormtij het opgevangen water laten terugvloeien zodra het rivierpeil opnieuw gezakt is. Bovendien laat de sluis in de Durmedijk twee keer per dag een kleine hoeveelheid rivierwater het gebied in en uit stromen, op het ritme van de getijden. Deze timelapse-video vat de eerste fase van de werken voor je samen.

Werfinspecteur Dirk Buyle coördineert voor De Vlaamse Waterweg de Sigmawerken in de Durmevallei: “We trillen in deze fase 276 damwanden in de grond. We brengen de stalen damwanden in de grond aan met hoogfrequente trillingen en dit tot 10 meter TAW*. Die hoge trillingen beperken de overlast voor de omgeving. De damwanden blijven allemaal staan en zullen deel uitmaken van de finale constructie.”

*Tweede Algemene Waterpassing (TAW): de referentiehoogte voor hoogtemetingen in België. Een TAW-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende.

Lees artikel: Start bouw sluizen De Bunt

Blijf je graag op de hoogte over LIFE Sparc?
Schrijf je dan in voor onze halfjaarlijkse nieuwsflash.

Gerelateerd