Op stap met de klas

Op stap met de klas

Op zoek naar lesmateriaal voor je klas? Hier vind je zeker je gading. Leerlingen iets bijleren over de Scheldevallei en thema’s als overstromingen, biodiversiteit en klimaat is nog nooit zo leuk geweest.

Buitenles in overstromingsgebied

Binnen LIFE Sparc hebben we boeiende buitenlessen uitgewerkt rond het thema klimaatverandering en hoe we ons daaraan kunnen aanpassen. Onze gidsen staan te popelen om jullie mee op sleeptouw te nemen!

Kom alles te weten over onze buitenlessen voor het vijfde en zesde leerjaar.

Aan de slag met de educatieve pakketten rond het Sigmaplan

Het Sigmaplan neemt Vlaanderen in bescherming tegen overstromingen en maakt het tegelijk natuurlijker en steeds heerlijker om te vertoeven.

Een overzicht van het lesmateriaal en de educatieve spelletjes:

Ontdek de Durmevallei met gids

Kom met je klas ontdekken wat er te gebeuren staat in de Durmevallei. Plan een bezoek aan het infopunt, waar een Sigmagids jullie mee op sleeptouw neemt. Het infopunt is de ideale uitvalsbasis voor een wandeling langs het toekomstige overstromingsgebied ‘De Bunt’. Of wat dacht je van een boottocht op de Durme om de gebieden vanaf het water te bestuderen?

Adres
Driegoten 87 (op de Scheldedijk)
9220 Hamme

Info en reservaties:
Grenzeloze Schelde-Escaut Sans Frontières vzw
durme@sigmaplan.be
Tel.: 052 34 25 40

Scheep in op de Milieuboot

De Milieuboot neemt je klas mee voor een leerrijke verkenning van de waterlopen in eigen streek. Vaar mee en kom alles te weten over het belang van water en het leven op en langs het water. Op een leuke manier leren de kinderen waarom integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzaam omgaan met water en waterlopen van levensbelang zijn.

Meer info over de vaardata, vaartrajecten en aanlegplaatsen: www.milieuboot.be

School op De Milieuboot
Vaar mee met De Milieuboot voor een leerrijke verkenning van de Vlaamse rivieren.
© De Milieuboot

Beleef de natuur in Bastion VIII

In Bastion VIII in Dendermonde kunnen de kinderen de natuur echt ‘beleven’. Ooit maakte het terrein deel uit van de verdedigingsgordel rondom de stad; nu is het een natuureducatief bezoekerscentrum. Er zijn zo’n twintig verschillende biotopen van dichtbij te onderzoeken zoals wilgenbos, grasland of struikgewas.

Een geleid bezoek of workshop is gratis, maar reserveren is verplicht.
Meer info: https://www.toerismedendermonde.be/product/667/natuureducatief-centrum-bastion-viii

Trek het bos in met de Kruibeekse Natuurouders

In de Polders van Kruibeke vind je unieke elzenbroekbossen: bossen die met hun wortels onder water groeien. De Natuurouders nemen je klas graag mee op ontdekking in dit prachtig stukje natuur. Met een aquascoop naar leven onder water zoeken? Een beverburcht bouwen? Probeer het samen uit!

Lees alvast de brochure Scalluvia Jungle om te weten welke avonturen je te wachten staan.

De Kruibeekse Natuurouders maakten een lespakket voor de derde graad lagere school.
© Scalluvia

Volg het bosleerpad in natuurdomein De Notelaer

De unieke zoetwaterschorren van De Notelaer in Bornem zijn een schooluitstap dubbel en dik waard. Vzw De Notelaer werkte een aantal boeiende schoolarrangementen uit. Wat dacht je van een belevingswandeling langs het bosleerpad? Of ontleen je liever een van hun doe-koffers?

Meer info: https://www.notelaer.be/bezoek-het-paviljoen

© WWF

Ga op ontdekkingsreis in de wereld van de speelse otter!

De otter is sinds kort terug aanwezig in België! Dat is goed nieuws, want de otter wordt ook wel beschouwd als een indicatorsoort voor een goede waterkwaliteit.

Door het leefgebied van de otter te beschermen beschermen we tal van andere soorten.

WWF biedt klassen een grote poster van de otter in zijn leefgebied aan.

WWF-België biedt ook een educatief pakket aan voor leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar van de lagere school, dat hen onderdompelt in de wereld van de Europese otter.

Het dossier is opgebouwd rond 10 thema’s. Elk thema wordt uitgewerkt in een dossier voor de leerkrachten en een boekje (leerlingenfiches) voor de leerlingen.