Buitenles in overstromingsgebied

Buitenles in overstromingsgebied

In de Scheldevallei worden verschillende overstromingsgebieden aangelegd. Het zijn natuurgebieden in volle verandering waar riviernatuur ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Maar deze nieuwe wandel-, fiets- en speelparadijzen zijn er bovenal om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Want anders dreigen de stijging van de zeespiegel en grotere hoeveelheden regenwater ervoor te zorgen dat huizen, straten of zelfs je klas of speelplaats onder water komen te staan!

Ga samen met jouw leerlingen van het vijfde of zesde leerjaar op ontdekking in een overstromingsgebied in de buurt. Onder begeleiding van een gids leer je bij over de thema’s klimaatverandering, overstromingsgebieden en het Sigmaplan. Tijdens een korte wandeling door een overstromingsgebied stoppen we vier keer voor een proefje of korte activiteit. De opdrachten onderweg leggen op een heel toegankelijke manier uit wat de oorzaak is van de klimaatverandering, wat de gevolgen zijn, hoe we ons in Vlaanderen beschermen en wat iedereen thuis kan doen om zijn of haar impact op het klimaat te beperken. Want samen met de natuur keren we het tij!

Buitenles

Deze leerrijke uitstap doe je onder begeleiding van een gids (1 per klas van ongeveer 25 leerlingen). De gids brengt een leskoffer mee vol materiaal voor de proefjes onderweg. Boeken kan via de contactpersoon voor jouw gemeente. Scholen uit Waasmunster, Temse, Kruibeke, Bornem, Puurs-Sint-Amands en Boom kunnen de buitenles gratis volgen. Voor scholen uit andere gemeenten wordt een kost aangerekend voor de gids (reken op € 35 à € 65), informeer je hierover tijdens het boeken.

Opdrachten onderweg

Tijdens een eerste opdracht ondervinden we met kopjes warm water wat het verschil is tussen een natuurlijk broeikaseffect en een versterkt broeikaseffect. Zo begrijpen we beter wat aan de oorzaak ligt van de klimaatopwarming. Hierna bespreken we samen welke gevolgen we kennen en misschien al hebben gezien om ons heen, op televisie of in de krant. Vervolgens bouwen we zelf met legoblokjes aan een oplossing: een overstromingsgebied! Om af te sluiten leggen we verschillende goede en minder goede (dagelijkse) gewoontes naast elkaar: wat kunnen we allemaal thuis doen om ons steentje bij te dragen?

Wie benieuwd is naar het verloop van de buitenles, kan de volledige handleiding hier vinden.

Juffen en meesters die benieuwd zijn naar het exacte verloop van de opdrachtjes of gidsen die alles graag nog eens opfrissen, kunnen de instructiefilmpjes bekijken via ons Youtubekanaal.

Overstromingsgebieden

Het pakket kan geboekt worden in verschillende gemeentes waar een overstromingsgebied is of wordt aangelegd. Reserveer jouw buitenles met gids in Dendermonde, Hamme, Waasmunster, Temse, Bornem, Puurs-Sint-Amands, Kruibeke, Laarne, Wichelen, Boom of Rumst. De contactgegevens voor de boekingen vind je hier.

Hopelijk tot snel!

Boek de buitenles in een overstromingsgebied op fietsafstand van jouw school!